Licht op Hadewijch

11-04-2017

Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 met Kameleon, waarvoor ze de Herman de Coninck Debuutprijs kreeg. In 2016 opende Van den Broeck, als jongste gastlandspreker ooit, samen met Arnon Grunberg de Frankfurter Buchmesse. Haar tweede bundel Nachtroer verscheen in januari.

Van Annemarie Estors hand verschenen drie dichtbundels: Vuurdoorn me (2010), De oksels van de bok (2012) en Dit is geen theater meer (2015). Estor won zowel de Herman de Coninck Debuutprijs als de prijs voor de beste dichtbundel. De jury omschrijft haar eerste bundel als ‘prikkelend’ en ‘zintuiglijk’, ook De oksels van de bok is ‘lichamelijk’, ‘aards’, ‘mythisch’ en ‘tegelijk lyrisch en cerebraal’.

Fatena Al-Ghorra groeide op in Gaza City. Ze maakte er carrière als dichter en tv-presentator. Toen Hamas aan de macht kwam en ze met de dood bedreigd werd, besloot ze te vluchten. Zo kwam Al-Ghorra in 2009 terecht in Sint-Niklaas. Ze publiceerde vier dichtbundels en wordt beschouwd als één van de meeste beloftevolle Palestijnse dichters.

Elvis Peeters opereert vaak in het grensgebied tussen muziek, theater en literatuur. Zijn recent verschenen hertaling van Veldeke, Ik bid de liefde. 33 minnedichten (Uitgeverij Vrijdag, 2016), won de Gerrit Komrij-prijs, in het leven geroepen om de beste popularisering van de oudere letteren te eren.

“Die minne es al” - een Hadewijchfestival
Naar aanleiding van de wereldcreatie van de multimediale opera Revelations van de componist Wim Henderickx, gebaseerd op het werk van Hadewijch, hebben een aantal organisaties de handen in elkaar geslagen om het werk van deze dertiende-eeuwse mystica onder de aandacht te brengen. Bekijk hier het volledige festivalprogramma van 21 april tot en met 18 mei in Antwerpen en Gent. 

Meer informatie over het programma vind je hier.